Eco Center / Duli bara / Bela Crkva / Serbia

TYPE: Eco centre
LOCATION: Duli bara, Bela Crkva, Vojvodina, Serbia
YEAR: 2021. SIZE: 2.5 Ha
STATUS: conceptual design / commission

CLIENT: Miodrag De Deo Mihailović, Vukan De Deo Mihailović

CREDITS: Nikola Stevanović, Nemanja Kordić, Ema Stojković – Jerinić / done in partnership with the Mart Architecture studio

Conceptual solution of the Ecological Centre at the Duli bara location in the municipality of Bela Crkva.

The location is situated in the immediate vicinity of Kajtasovo and includes a part of the water surface of Duli bara, i.e. it is on the shore of the pond. The location can be reached via the Kovin – Bela Crkva road and is in the immediate vicinity of the bridge over the DTD canal, as well as the DTD canal itself and Labudovo okno- part of the Danube extension.

Movement through the complex is linear along the direction of the complex, via communications that are of more or less public or private character. Thus, the primary communication is completely public, the secondary one serves for the movement of the users of the centre, while the tertiary, i.e. wooden bridge, is exclusively for the users of the accommodation capacities on the very shore of the pond.

The concept envisages the division, according to the character and function of the part of the complex, into a public and a private zone.

Public zone

The public zone of the complex would include indoor and outdoor pool facilities, a restaurant, a facility functioning as a reception/administration of the complex, lookout tower and a parking lot for visitors with 35 parking spaces.

The existing cabin is being reconstructed into a building that will provide users with reception services, serve for administration needs of the centre, but will also include a lecture hall for the needs of education on ecology.

Part of the flat roof of the future reception building is also used as a communication to the lookout tower.

Within the public part of the complex, an indoor semi-Olympic swimming pool measuring 12.5x25m with all accompanying facilities is planned, as well as an outdoor swimming pool measuring 12.5x18m. In the zone between the outdoor and indoor pool, the construction of a restaurant with 30 seats is planned.

Pool + restaurant 1200m2 / outdoor pool 600 m2

Private zone

The zone with a higher degree of privacy, viewed from the aspect of peace and use, consists of accommodation facilities. Accommodation facilities are designed in the form of semi-underground and stilt houses.

Accommodation facilities are designed to provide users with all the positive achievements of modern life, but in an environment which they are not in on a daily basis – nature. Comfort in terms of space, light and air.

With architectural tools, all positive features of the environment have been affirmed. Thus, as a place for the construction of semi-underground houses, the natural fall of the terrain is envisaged, where the slope allows for it. This would provide green roofs as places for various outdoor activities. The basic idea of building semi-underground houses is: the surface a semi-underground house occupies with its dimensions, is the surface that is “given back” to the nature through a green roof.

Silt houses were chosen as a type of facility for a part of the accommodation capacities due to the need to bring the users in close proximity to the water surface that is part of the location.

Materials and the relationship with nature

The conceptual solution envisages the use of wood as the basic material for the construction of silt houses, while wood is intended to be used as facade cladding for semi-underground houses. The semi-underground houses would be built with brick elements with a reinforced concrete structure.

It is extremely important to take into account the application of local materials, brick and wood during the further elaboration of the design technical documentation, all with the aim of raising awareness about the human environment and ecology. The choice of wood and brick was logical, since wood and brick are rare materials used in the modern construction industry but are completely natural.

Also, in further elaboration of the documentation, it is necessary to emphasize the connection of the buildings with the environment, by using large glass surfaces towards the water mirror of the pond, but take into account the orientation of the buildings, which is favorable in this case, because the orientation of the complex is mostly north.